Черен петък 2017

черен петък 2017

Черният петък е денят след „Деня на благодарността“ в Съединените щати, четвъртият четвъртък на ноември. От 1952 г. той се счита за началото на сезона за пазаруване в САЩ и повечето големи търговци на дребно отварят магазините си много по – рано, а някои и през нощта и предлагат промоционални цени. Хората стоят с часове пред магазините, чакайки да бъдат отворени, за да могат да закупят така мечтаният телевизор, или телефон на по – изгодна за тях цена. През последните няколко години станахме свидетели на тенденцията да предлагаме тези промоции онлайн, още преди да е дошъл „Черният петък“.

Терминът „Черен петък“ е измислен през 60-те години на 20-ти век, за да отбележи началото на сезона за пазаруване за коледните и новогодишните празници. „Черно“ се отнася за магазини, които се местят от „червеното“ към „черно“. Преди време, когато счетоводните записи са се писали на ръка, червеното мастило е показвало загуба, а черното печалба. Още от началото на модерния парад на Деня на благодарността на Маки през 1924 г., петък след Деня на благодарността е известен като неофициалното начало на оживения сезон за пазаруване по празниците.

След като търговците на дребно започват да осъзнават, че могат да привлекат големи тълпи, като намаляват цените, Черният петък става по – добър ден за пазаруване, дори от продажбите по Коледа. Някои търговци на дребно пускат промоционални цени за продажба на сутринта на Деня на благодарността или изпращат електронни писма до потребители дни или седмици преди събитието. Най-продаваните стоки са в сферата на електрониката и популярните играчки, тъй като те могат да бъдат най – драстично намалени. Въпреки това, цените се намаляват на всичко, от обзавеждане на дома до облекло.

В България първият по рода си Черен петък бе организиран на 29 ноември 2013 г. и с всяка изминала година, все повече и повече магазини участват, но така и не успяват да постигнат фурора, който се наблюдава в американските магазини и молове. В САЩ всяка година стават тежки, а дори и фатални инциденти между щандовете с намалени стоки. Все пак всеки участващ магазин определя деня като абсолютен бизнес успех!

Защо Чернен петък е от значение за коледното пазаруване?

За поредна година Черния петък ви предоставя възможността сезонът за пазаруване да е пълен само с приятни емоции, като отстраним негативните. Чудите се какво имаме предвид? Замислете се колко досадно понякога се превръща коледното пазаруване. Влизаме в десетки магазини,колебаем се кой е по-добрия подарък, чакаме по огромни опашки… Сега имате възможността да избегнете всичко това. Онлайн магазините, които се включват в предизвикателството наречено Черен петък ви предлагат всичко това, а дори и много повече.Няма съмнение, че Черният петък драматично променя начина, по който хората пазаруват в навечерието на Коледа и създава очакване на големи отстъпки, които вероятно не са съществували преди.

На лице е и огромно разнообразие от предлагани стоки. Интернет платформата дава възможност за лесно, бързо и удобно намиране на най-точния подарък. Вече пазаруването не се ограничава само в еднообразните артикули, които можем да намерим във всеки мол и коледен базар, а ни дава уникалната възможност да намираме все по-оригинални и невиждани от нашите близки и приятели подаръци.

Известен факт е, че не всеки има финансовата възможност да си подари мечтания телефон или телевизор, дори и по празниците. Намаленията са малки и се опитват само да залъжат купувача. Черен петък 2017 обаче дава шанс на хората да се доближат една крачка по-близо до всичко искано от тях до момента. Намаленията са по-големи от всякога. В България тенденцията все повече и повече магазини да се включат в този празник на купувачите расте. Това е предпоставка за още по-конкурентни цени и намаления. Представяте ли си?! Това е прекрасна възможност за всеки един от нас!

Тенденция е последните години в „деня с големите намаления“ да се правят така наречените „лъжливи промоции“. Те представляват умишлено увеличаване на цената на определен артикул, няколко седмици преди Черния петък, за да може, когато дойде деня с намаленията да изглежда, че има голямо намаление, а всъщност той си е на същата, а може и на по – висока цена. Бъдете интелигентни купувачи. Разучете пазара. Ако сте си наумили да си купите определен телефон или телевизор разгледайте различни сайтове и магазини как варира цената му преди Черния петък, за да можете да направите най – доброто финансово решение. Не прибързвайте да купувате нещо, само защото е залепен етикет „последни бройки“, „голямо намаление“.

Ако възнамерявате да си купувате техника от сайт, внимателно проверете дали е лицензиран. Много хора правят сайтове, в които предлагат реплики на оригинални модели телефони. Не позволявайте да ви излъжат. Проверявайте серийните номера на кутията на телефона. Ще познаете фалшив продукт по много ниската цена и различен дизайн.

Не пропускайте възможността, която дава Черния петък, но бъдете внимателни. Много хора са потърпевши от такъв вид измамници. Препоръчваме Ви да пазарувате само в лицензирани сайтове и магазини.